NAJNOWSZE POSTY

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Zapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • łyżeczka soli,
  • 6 świeżycgh pomidorów,
  • 3 kule mozzarelli,
  • 1 duza cebula, lub 3 dymki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • oregano, zioła prowansalskie, bazylia,
  • sól, pieprz



Wykonanie;

Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę.  Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi.





2 komentarze:

Anonimowy pisze...

hej, inspirujące przepisy na tartę prezentujecie. Pytanie jaką formę polecacie: silikonową czy metal, bo zastanawiam się co lepiej sprawdza się w domowych warunkach?

Unknown pisze...

mamy taka i taka:) Wole metal:)