Kochamy z mężem gruszki tak samo jak czekoladę. Gruszki kochają czekoladę a czekolada gruszki;)))
Dla nas to idealne połączenie.
A przepis testowaliśmy dla Was z nowego czasopisma APETYT.
Składniki;
- 250 g cukru,
- 250 g roztopionego masła,
- 200 g mąki tortowej,
- 50 g pełnoziarnistej maki,
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 50 g orzeszków,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 2 gruszko pokrojone w kostkę
Polewa;
- 300 ml kwaśnej śmietany,
- 100g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Wykonanie;
Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek:)
1 komentarze:
taaak! Gruszki i czekolada <3 naaaajlepiej ;)
Przepyszne połącznie ;)
Prześlij komentarz