Pierwszy raz skusiłam się na nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z cukrem pudrem"...dzięki Ewka:)
Składniki;
Składniki;
1,5 kg truskawek
300 ml spirytusu
0,5 litra czystej wódki
0,5 kg cukru
sok z dużej cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
200 ml wody
Wykonanie;
Truskawki szypułkujemy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona).Po upływie tego czasu do owoców wlewamy spirytus i wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie.Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy .
200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny .
Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę.
Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz