Składniki;
- 250 g masła,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- 600 g wydrylowanych wiśni,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Wykonanie;
Wsypujemy makę, proszek do pieczenia i cukier do jednej miski.Dodajemy masło, jajko i śmietanę. Zagniatamy ciasto.1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalki.Pozostałym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 28 cm. Wydrylowane wiśnie i osączone mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na tortownicę. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na owoce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
1 komentarze:
Lubię takie!!
Prześlij komentarz