Składniki;
- 25 g drożdży,
- 210 ml mleka,
- 70 g cukru,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- gruszki,
- sok z cytryny
Wykonanie;
Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka/.
2 komentarze:
U Aniołów jak zawsze pyszności!!
to zdjecie mile zacheca:)
Prześlij komentarz