Składniki:
- 1,5 szkl. ryżu do risotto
- 400g dyni obranej
- ok 1 litr bulionu warzywnego
- 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy
- 2 pory, tylko biała część
- oliwa
- curry, sól, pieprz
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać.
3 komentarze:
Dynia z ryżem ! <3
Wygląda pysznie! : Zjadłabym!
pyszności!
Prześlij komentarz