Skubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy???
Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych.
Składniki:
ciasto
1\2 kg mąki
250 g margaryny
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
beza
5 białek
3\4 szkl. cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki ubić
dodatkowo
1 kg jabłek startych na tarce
cynamon
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.
1 komentarze:
Mmmm jak u mamy!
Zapraszam do komentowania i obserwowania http://papierowakobietka.blogspot.com/
Prześlij komentarz