Uwielbiam go;)
Składniki:
- 750 g mąki pszennej typ 450, 500
- 1 łyżeczka soli
- 50 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 100 g stopionego masła
- 150 g rodzynek - pominęłam
- margaryna do wysmarowania formy
- mak do posypania - moja propozycja
Wykonanie;
- mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek
- wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut
- dodać resztę mleka, jajka i stopione masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut, ma być elastyczne i gładkie
- wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
- dodać rodzynki, wyrobić jeszcze krótką chwilę i uformować dwa podłużne bochenki lub jak ja podzielić na dwie części i włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek
- odstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut
- na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą
- po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce
Przepis z blogu MojeTworyPrzetwory
1 komentarze:
Ale super chlebek:)
Prześlij komentarz