Jesienne jabłka - najbardziej polskie z owoców...królują teraz w sklepach.Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze.
„Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy.
Dzisiaj proponuje Wam ciasto jabłkowe...smacznego
Składniki dla 6 osób:
Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C
Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C
- 100 g cukru (100 ml)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 250 g mąki (500 ml)
- 1 szczypta soli
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 1 garstka migdałów
Wykonanie
• Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C
• Posiekać jabłka w kostkę.
• W Dużej misce do ciasta wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
• Dobrze wymieszać i dodać jabłka.
• Położyć formę na zimną blachę i wlać ciasto do formy.
• Posypać posiekanymi migdałami.
• Piec przez ok. 40 min. W temp. 180 st.C. Pozostawić do wystygnięcia przed wyjęciem z formy.
3 komentarze:
Smakowite:) Ciasta z jabłkami teraz królują
Skoro to samo zdrowie, nie można sobie odmawiać :)
Robie je któryś raz i jest pycha
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
Prześlij komentarz