NAJNOWSZE POSTY

Szarlotka bez tłuszczu

Dieta, odchudzanie...jednak czasem warto zjeść coś słodkiego by zafundować sobie odrobinę przyjemności...ta szarlotka jest idealna na ta okazję:)

Składniki:
500 g jabłek (4-5 sztuk)
2 jajka
1/3 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
110 g mąki pełnoziarnistej
75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego*
2 łyżeczki proszku do pieczenia**
Wykonanie:
1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.
2. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
4. Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.
5. Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.



    Przepis z bloga Kinga Paruzel

1 komentarze:

Lena pisze...

Smakowite ciasto:)