NAJNOWSZE POSTY

Chlebek cebulowy z majerankiem

Chrupiący,świeży chleb cebulowy...




Składniki;

  • 600 g mąki pszennej,
  • 280 - 300ml ciepłej wody
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 50g posiekanej, białej cebulki
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka


Wykonanie;
50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka się spieni.Cebulę rumienimy na patelni na 2 łyżkach oleju. Do mąki dodajemy rozczyn i resztę wody oraz oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie sól ,cebulę prażoną oraz cebulę z patelni i majeranek. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wygniatamy jeszcze chwilę i wkładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Nacinamy wierzch nożem w kilku miejscach. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.
   Źródło przepisu pochodzi z blogu DOMI W KUCHNI - polecamy świetny blog;)