NAJNOWSZE POSTY

Szarlotka owsiano - razowa

Ta szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom....

Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę.

Składniki:
  • 50 dag mąki razowej
  • 25 dag margaryny
  •  2 jajka
  • 1 kg szarej renety lub antonówek
  • 10dag rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • cynamon

Wykonanie:

Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni.