NAJNOWSZE POSTY

Węgierski chleb farmerski

Chrupiący, świeży, domowy chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:)



Składniki;

  • 450g mąki pszennej /może być chlebowa/,
  • 1 łyżka cukru,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 275g ciepłej wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki soli,
  • kminek, suszony koperek,
  • 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu,

Wykonanie;

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy z solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem i posypujemy koperkiem, kminkiem i nacinamy ciasto wzdłuż. Przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut.

Przepis pochodzi z blogu Domi w kuchni...polecamy:)
Najlepsze przyprawy od SKWORCU.PL