POSTY

Kotleciki z ryżu i selera

Staramy się podawać jak najwięcej  przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych.

Porcja na 8 sztuk

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego
  • cebula
  • jajko
  •  bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub koperek 



Wykonanie:
Ryż zalać 2 szklankami wody i ugotować, ostudzić. Selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulę i selera, następnie dodać do ryżu, wbić jajko, dodać natkę i przyprawić. Z uzyskanej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego!!!