POSTY

Mieszanka fasolowa z tofu

Typowo wegetariańska przekąska, kolorowa i smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłyśmy mrożonej fasolki i tofu wędzonego, które ma bardziej wyrazisty smak od marynowanego. Danie posypałyśmy czarnym sezamem, którego dostałyśmy od naszego ulubionego sprzedawcy.
Po tę i inne przyprawy zapraszamy do : SKWORCU.PL


Składniki:

  • 500g mieszanki fasolki szparagowej
  • opakowanie twardego tofu (marynowanego lub wędzonego)
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw(papryka, czosnek, kolendra, kmin rzymski, chili itp), u nas przyprawa do fajity
  • 0,5 szkl wywaru warzywnego
  • sezam, u nas czarny



Wykonanie:
Fasolkę szparagową wrzucić na wrzątek i  podgotować 5-7 minut. tofu pokroić w kostkę, cebulę i paprykę w piórka. Na małą patelnię wrzucić tofu i obsmażyć  ze wszystkich stron, aż się zarumieni .Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cebule i paprykę, podsmażać przez 2 minuty na małym ogniu często mieszając. Dodać tofu i fasolkę szparagową, mieszając dodać sok z cytryny, przyprawy i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i poddusić kilka minut. Posypać  ziarnem sezamowym i natychmiast podawać.