9 października 2014

Ciasto z kardamonem

A dzisiaj bardzo aromatyczne ciasto. Puszyste...coś innego:) Kocham kardamon w kawie, czekoladzie, pączkach indyjskich a teraz i w cieście. Czy dla Was to przyjaźń czy kochanie??;)) Oceńcie sami:)



Składniki;

  • 150 g mąki,
  • 2 łyżeczki nasion kardamonu,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
Po boski kardamon zapraszam do SKWORCU



Wykonanie;

Rozgnieciony w moździerzu kardamon mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem. Wbijamy po jednym jajku stale ubijając.Mieszankę mąki powoli dodajemy do masy jajecznej ubijając. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut, Do tzw. suchego patyczka.



4 komentarze:

  1. Raz eksperymentowałam z kardamonem. Wyszło pysznie, więc muszę powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też za kardamonem przepadam, takie ciasto musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. się piecze.... cudnie pachnie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Popełniłam :) pysznie pachnie i wygląda już w piekarniku :))

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin