NAJNOWSZE POSTY

Risortto dyniowe z masłem szałwiowym

Smak masła szałwiowego powala;)

Składniki
2 łyzki masła lub oliwy
biała cebula
200 g posiekanej w Kostkę dyni
300 g ryzu risotto
100 ml białego wytrawnego wina
1.5 litra bulionu warzywnego lub wody
4 łyzki startego parmezanu
zielona papryka
pieprz

Masło szałwiowe
3 łyzki masła
garść listków szałwii

Wykonanie;
 Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekana cebule. Zeszklić na wolnym ogniu pilujac by się nie zarumieniła.Wsypujemy ryz i mieszamy chwile az ziarenka się pokryją Tłuszczem.Dodajemy posiekana dynie,paprykę i doprawiamy sola i pieprzem. Podgrzewamy wszystko 2 minuty.Zwiększamy ogień, wlewamy wina, mieszamy i czekamy az odparowuje.Dodajemy pól szklanki bulionu i czekamy az odparowuje.Potem wlewamy kolejna porcje buliony ciągle mieszając.Powtarzamy czynność az do skończenia bulionu. Ryz ma byc kremowy na zewnątrz i lekko twardy w srodku. W tym momencie dodajemy polowe parmezanu.Mieszamy.W wolnym czasie smażymy na masle listki szałwii.Risotto podawaj z pozostałym parmezanem i masłem szalwiowym.