NAJNOWSZE POSTY

Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami

Pomidorówkę lubimy najbardziej z kluskami kładzionymi. Postanowiłyśmy jednak trochę ją urozmaicić i postawiłyśmy na szpinak. Wyszła pyszna zupa z zielonymi kluchami:-))

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano, sól, pieprz
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko 
  • ok 1 szkl mąki  
  • szpinak mrożony rozdrobniony
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła


Wykonanie:
Pomidory gotować w bulionie do momentu rozgotowania, dodać przecier, przyprawy (można zmiksować). Na patelnię wrzucić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażać do miękkości. Do głębokiej miseczki rozbić jajko, dodawać stopniowo mąkę i łączyć składniki  na gładką masę za pomocą widelca, na końcu dodać ostudzony szpinak. Tak przygotowaną masę nakładamy na łyżkę i wkładamy na wrzącą zupę. Kluseczka powinna od razu odlepić się od łyżki, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy i od razu podajemy. Smacznego!!!