Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 100g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- łyżeczka soli,
- 6 świeżycgh pomidorów,
- 3 kule mozzarelli,
- 1 duza cebula, lub 3 dymki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- oregano, zioła prowansalskie, bazylia,
- sól, pieprz
Wykonanie;
Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi.
2 komentarze:
hej, inspirujące przepisy na tartę prezentujecie. Pytanie jaką formę polecacie: silikonową czy metal, bo zastanawiam się co lepiej sprawdza się w domowych warunkach?
mamy taka i taka:) Wole metal:)
Prześlij komentarz