Składniki;
- 3 kg ogórków,
- 7 łyżek soli,
- 2 główki czosnku,
Zalewa;
- 1 i 1/2 szklanki octu,
- 75 dkg cukru,
- 3 łyżeczki sproszkowanego chili,
- 8 łyżek oleju,
Wykonanie;
Ogórki myjemy i kroimy w słupki. Zasypujemy solą i zostawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków wodę. Ząbki czosnki kroimy na plasterki. Dokładamy do ogórków. Olej wlewamy do ogórków, dodajemy z chili. Troszeczku rozgrzewamy i polewamy ogórki. Nastepnie do tego samego rondellka wlewamy ocet i dosypujemy cukier. Zagotowujemy. Wlewamy do ogórków i zostawiamy na 15 godzin czasem mieszając. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut ood czasu zawrzenia wody. Po tym czasie jeszcze zostawiamy w garnku okołon 15 minut.
żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
0 komentarze:
Prześlij komentarz