NAJNOWSZE POSTY

Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem

A dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów.



Składniki;
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody,
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1  łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 1 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu),
  • suszone pomidory,
  • rozmaryn




Wykonanie;

Z drożdzy , 50 ml wody, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 20 minut.Do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek i resztę wody.Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i  wykładamy je na blachę, dość płasko. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz. 
Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą wykładamy suszone pomidory i posypujemy rozmarynem.Piekkarnik nagrzewany do 220 stopni i pieczemy około 20 minut.

      /źródło http://razdwatrzykuchnia.blogspot.com//