NAJNOWSZE POSTY

Buchty z cynamonową skórką

U nas w domu przez ten weekend pomidorowo, śliwkowo, gruszkowo, brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od śliwek.Buchty to bułeczki drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą śliwki:) Na powitanie szkoły;)))


Składniki;

  • 450 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 200 ml letniego mleka
  • 75 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli
  • 80 g masła


Nadzienie;

  • śliwki węgierki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 60 g cukru,
  • masło

Po cynamon zapraszamy do SKWORCU


Wykonanie;

Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru i 5 łyżkami mleka. Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w maśle, a drugą połowę w cynamonie z cukrem. Układamy na przygotowanej blasze maślaną stroną do spodu. Tak zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 45 minut.


    źródło "Sielskie życie"




Śliwka - robaczywka!

Szkolne śniadania