NAJNOWSZE POSTY

Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem

Kolejne słoiczki do piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.



Składniki;

  • 2 gruszki,
  • 2 jabłka,
  • 250 g cukru żelującego,
  • esencja migdałowa,
  • 2 łyżki sezamu

  • Po przyprawy zapraszam do SKWORCU.
  • Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ



Wykonanie;


Sezam uprażymy.Jabłka i gruszki obieramy kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy owoce z cukrem żelującym, skrapiamy z olejkiem, Teraz jeżeli lubicie możecie zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu gotujemy około 3 minuty.Dodajemy sezam. Jeżeli nie pasteryzujemy zimny przekładamy do słoików. Jeżeli pasteryzujemy gorący i pasteryzujemy 15 minut.




1 komentarze:

gin pisze...

Zaintrygował mnie dodatek sezamu; taki mus musi smakować zupełnie wyjątkowo :)