NAJNOWSZE POSTY

Tarta czekoladowa ze śliwkami

No i testowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem tarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...


Składniki;

Ciasto;
  • 200 g mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • ekstrakt z wanilii,
  • 1 lekko ubite białko,



Nadzienie;


  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki



Wykonanie;

Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą cukru.Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut.
Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy rozmaryn i ekstrakt z wanilii. Dodajemy to tej masy śliwki. Podlewamy 2 łyzkami wody i gotujemy 5 minut.Owoce z powstałym sokiem rozkładamy na lekko podpieczony spód i pieczemy jeszcze około 35 minut.Do masy owocowej wg. nas można dodać trochę żelatyny, gdyż potem tarta nie będzie aż tak wodnista, ale nie koniecznie trzeba:)



 źródło magazyn " Kuchnia"




Śliwka - robaczywka!

0 komentarze: