28 września 2014

Brioszka

Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;)



Składniki;

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru,
  • 15 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 200 g masła,



Wykonanie;

Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut.

    /źródło Magazyn Kuchnia/

2 komentarze:

  1. Jaka puszysta. Zabieram kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, taka brioszka o dopiero musi pachnieć... :)

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin