NAJNOWSZE POSTY

Chałka z kruszonką

Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory...

Składniki;
  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,


  • 50 g miękkiego masła,
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mąki,




Wykonanie;

  • mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,
  • dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,
  • jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,
  • wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,
  • ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,
  • przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając,
  • zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia,
  • nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,
  • pieczemy ok 35 minut