30 grudnia 2014

Cynamonowy sernik

Niby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z ciasteczkowym spodem. Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera on zdecydowanie niższą zawartość kumaryny niż inne odmiany tej aromatycznej przyprawy, dzięki czemu klasyfikowany jest często jako zioło lecznicze.No to do dzieła...

Składniki;

  • 1 opakowanie pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre,
  • 6 łyżek masła,

  • 480 g sera z wiaderka,
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU

Wykonanie;

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub ręcznie. Roztapiamy masło i mieszamy z okruchami. Wykładamy przygotowana formę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni 5 minut. Do sernika dokładamy śmietanę cukier, wanilię, cynamon i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku około 45 minut.



1 komentarz:

Bloglovin