18 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe z suszonymi sliwkami i skorka pomaranczowa

Lubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)

Składniki;

  • 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,
  • 100 g skórki kandyzowanej
  • 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 145 g cukru,
  • 2 duże jaja,
  • 185 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170 g ciemnej czekolady,


Wykonanie;

Do garnka wsypujemy śliwki, zalewamy 250 ml wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy na sam koniec już ostudzoną. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok.50 minut.


       /źródło Tupperware/

1 komentarz:

Bloglovin