Składniki;
- 1,5 kg surowej szynki,
- 13 gozdzikow,
- 1/2 laski cynamonu,
- sól,
Marynata
- 2 cebule,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,
Wykonanie;
Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem.
1 komentarze:
Faktycznie swiateczna szyneczka ale obawiam sie, ze nie starczy mi juz czasu na realizacje tego przedsiewziecia! Niemniej, mysle ze na trzech kroli szynka bedzie smakowala rownie pysznie :) taka mam nadzieje, bo zrobie wszystko podlug przepisu!
Prześlij komentarz