NAJNOWSZE POSTY

Swiateczna szynka

Na świątecznym stole musi znaleźć się także świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole.


Składniki;

  • 1,5 kg surowej szynki,
  • 13 gozdzikow,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • sól,


Marynata

  • 2 cebule,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,



Wykonanie;

Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około  1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem.



1 komentarze:

Michalina pisze...

Faktycznie swiateczna szyneczka ale obawiam sie, ze nie starczy mi juz czasu na realizacje tego przedsiewziecia! Niemniej, mysle ze na trzech kroli szynka bedzie smakowala rownie pysznie :) taka mam nadzieje, bo zrobie wszystko podlug przepisu!