14 stycznia 2015

Babka cytrynowa

Czas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam...


Składniki;

  • kostka masła,
  • 6 jajek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 budynie o smaku cytrynowym,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • sok i skórka otarta z dużej cytryny,
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie;

  • ucieramy masło z cukrem pudrem.
  • gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny.
  • całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty.
  • siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy.
  • gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem.
  • całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;)
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minut


     /źródło " Kuchnia Polska"/

3 komentarze:

Bloglovin