NAJNOWSZE POSTY

Rogale Marcińskie

A u nas zamiast w listopadzie dzisiaj:)

Składniki;
  • 2/3 opakowania drożdży
  • 250g margaryny
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1/2kg mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 900g masy makowej z białego maku
  • Orzechy włoskie, migdały


Wykonanie;


Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie do masy dodajemy pokrojone orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło, które dzielimy na 4 części, a następnie każdą z czterech części jeszcze na pół. Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i układamy na blaszce. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wkładamy rogale i pieczemy 20-30 minut. Podczas, gdy jedna porcja się piecze, przygotowujemy drugą. Gotowe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem.