Składniki;
- 2/3 opakowania drożdży
- 250g margaryny
- 200g kwaśnej śmietany
- 1/2kg mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 900g masy makowej z białego maku
- Orzechy włoskie, migdały
Wykonanie;
Wszystkie
składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do
rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto
i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie do masy dodajemy pokrojone
orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół i wałkujemy dość cienko. Wycinamy koło,
które dzielimy na 4 części, a następnie każdą z czterech części jeszcze na pół.
Na każdy trójkąt, nakładamy farsz na całość i zwijamy od szerszej strony i
układamy na blaszce. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wkładamy
rogale i pieczemy 20-30 minut. Podczas, gdy jedna porcja się piecze,
przygotowujemy drugą. Gotowe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
2 komentarze:
Super rogaliki!
Uwielbiam, po prostu uwielbiam :)
Prześlij komentarz