NAJNOWSZE POSTY

PLACEK CZEKOLADOWO-GRUSZKOWY

Kochamy z mężem gruszki tak samo jak czekoladę. Gruszki kochają czekoladę a czekolada gruszki;))) 
Dla nas to idealne połączenie. 
A przepis testowaliśmy dla Was  z nowego czasopisma APETYT.

Składniki;
  • 250 g cukru,
  • 250 g roztopionego masła,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 50 g pełnoziarnistej maki,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 50 g orzeszków,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 2 gruszko pokrojone w kostkę


Polewa;
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady




Wykonanie;

Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek:)


1 komentarze:

Salvador Dali pisze...

taaak! Gruszki i czekolada <3 naaaajlepiej ;)
Przepyszne połącznie ;)