NAJNOWSZE POSTY

Pokrzywa zwyczajna

Jeszcze niedawno większość osób, nawet tych dbających o zdrowie, nie doceniała pokrzywy.


Pokrzywę zbieramy od kwietnia do maja (zależy od regionu). Przed zakwitnięciem. Kwitnienie pozbawia pokrzywę wielu substancji czynnych a wzbogaca w szkodliwe dla układu moczowego- cystolity.
Pamietajmy też, że wskazane jest zbieranie ziół raczej w scuhej, ciepłej ale nie upalnej porze . 
Na herbatkę zbieramy wierzchołki (końcówki) roślin i 3-6 liści górnych. Na sok zaś i nalewki całe młode pędy pokrzywy.
Suszymy pokrzywę w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni. 
 „ Pokrzywa pędzi mocz, przeczyszcza krew, uchyla gorączkę. Oczyszcza organizm , a żołądek z „ zaległych materyj”, rozpuszcza zaflegmienie w piersi.”

Co zawiera w swoim składzie
Witaminę C, witaminę K, sole mineralne, kwas mrówkowy, chlorofil, karoteny, żelazo. Dawniej, na wiosnę była ratunkiem witaminowym po jałowej zimie. Posiada Pokrzywa witaminy C więcej aniżeli czarna porzeczka. Witaminy B2 też posiada w ilości absolutnie nie śladowej . .
Pokrzywa ma działanie usprawniające przemianę materii, mocno detoksykujące, moczopędne i oczyszczające, przeciwgośćcowe, przeciwbiegunkowe. Zaleca się picie pokrzywy osobom ze skłonnościami do cukrzycy. W wyniszczających chorobach , dawne zielniki polecają pić sok z pokrzywy z miodem pszczelim.