NAJNOWSZE POSTY

Zupa dahl

Dahl - Indyjska zupa z soczewicy. Bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca indyjska zupa z czerwonej soczewicy.

Składniki;
1szklanka czerwonej soczewicy 
2 litry wody 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1 łyżeczka kminku indyjskiego 
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 
1 łyżeczka startego świeżego imbiru 
1 łyżeczka mielonej kolendry 
2 łyżki ghee 
2 łyżki soku z cytryny 
2 łyżeczki soli 
2 pomidory (drobno pokrojone) 


Wykonanie;
Soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć. Zagotować wodę z kurkumą i solą. Dodać soczewicę, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 20min., od czasu do czasu mieszając. W małym rondelku rozgrzać ghee i wrzucić nasiona kminku i gorczycy. Dodać starty imbir, liście curry, mieloną kolendrę, a następnie pomidory. Smażyć przez 5 min. ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować jeszcze ok. 5-10min. Na końcu dodać sok z cytryny.