Dahl - Indyjska zupa z soczewicy. Bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca indyjska zupa z czerwonej soczewicy.
Składniki;
1szklanka czerwonej soczewicy
2 litry wody
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminku indyjskiego
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki ghee
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki soli
2 pomidory (drobno pokrojone)
Wykonanie;
Soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć. Zagotować wodę z kurkumą i solą. Dodać soczewicę, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 20min., od czasu do czasu mieszając. W małym rondelku rozgrzać ghee i wrzucić nasiona kminku i gorczycy. Dodać starty imbir, liście curry, mieloną kolendrę, a następnie pomidory. Smażyć przez 5 min. ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować jeszcze ok. 5-10min. Na końcu dodać sok z cytryny.
Zupa dahl
Published On
czwartek, lipca 20, 2017
By
Unknown