Składniki;
- 3-4 marchewki oczyszczone i przekrojone
- 1 por oczyszczony i umyty
- 1-2 pietruszki (korzeń) oczyszczona, umyta i przekrojona
- kawałek oczyszczonego selera
- 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
- 6-8 ząbków czosnku, obrane i przekrojone na pół
- 1 cebula obrana i przekrojona na pół
- kawałek dyni – jeśli nie masz może być np. cukinia
- kilka listków jarmużu – jeśli nie masz może być kawałek kapusty
- 4 suszone grzybki shitake
- pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem)
- 1 duży kawałek kombu
- 3-4 cm kawałek świeżego korzenia imbiru (obrany i przekrojony na pół)
- opcjonalnie 1-2 ziemniaki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli himalajskiej (lub innej)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 litry wody
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
Wykonanie:
wszystkie składniki za wyjątkiem masła umieść w garnku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut.
źródło Agnieszka Maciąg