Deszczowa jesień ma swoje zalety.
Składniki
ok. 0,5 kg małych prawdziwków
sól
Marynata:
1 szalotka
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6 ziarnek pieprzu kolorowego
2 szklanki wody
5 łyżek miodu
pół szklanki octu
pół łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy ok. 10-15 minut.
- 2. W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam.
Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem, by zassały.
:-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz