- Składniki;
- kapusta – 1 szt.
- kasza pęczak – 1 szklanka
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- grzyby leśne – 300 g
- szalotka – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- suszone śliwki – 5 szt.
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- świeży koperek – 1 pęczek
- bulion warzywny – 250 ml
Wykonanie;
Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część.
Kaszę dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Na tłuszczu obsmażamy pokrojone w ćwiartki grzyby.. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy i dodajemy suszone śliwki pokrojone w paseczki. Całość doprawiamy majerankiem, świeżym koperkiem i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miski wraz z kaszą. Dokładnie mieszamy
W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
źródło Kuchnia Lidla
0 komentarze:
Prześlij komentarz