NAJNOWSZE POSTY

Gołąbki z kaszy z grzybami leśnymi

  • Składniki;

  • kapusta  – 1 szt.
  • kasza pęczak – 1 szklanka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • grzyby leśne – 300 g
  • szalotka – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone śliwki – 5 szt.
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • świeży koperek – 1 pęczek
  • bulion warzywny – 250 ml


Wykonanie;

Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu, aż zdejmiemy wszystkie liście. Z liści ścinamy twardą, białą część.

Kaszę dokładnie płuczemy – tak długo, aż będzie leciała czysta woda. Kaszę przekładamy do gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Na tłuszczu obsmażamy pokrojone w ćwiartki grzyby.. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy i dodajemy suszone śliwki pokrojone w paseczki. Całość doprawiamy majerankiem, świeżym koperkiem i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miski wraz z kaszą. Dokładnie mieszamy
W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

źródło Kuchnia Lidla



0 komentarze: