Lubię te moje poranki...
Składniki:
- Około 700g wydrylowanych pysznych śliwek węgierek
- 150g mąki gryczanej jasnej (z gryki niepalonej, to ważne)
- 150g mąki owsianej
- 2 jajka od szczęśliwych kur
- ¾ lub 1 szklanka cukru trzcinowego
- 250g roztopionego dobrego masła osełkowego lub klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180C – grzanie góra i dół, BEZ termoobiegu.
Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w dzieży miksera, a następnie dodaj jajka i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wysmarowaną blaszkę do pieczenia (okrągła tortownicę lub w innym kształcie). Na wierzchu ciasta ułóż gęsto (ciaśniej niż na zdjęciu) połówki śliwek skórkami do dołu. Jeśli śliwki są kwaśne, to posyp z wierzchu całość odrobiną cukru trzcinowego i cynamonem.
Piecz przez około 1 godzinę.
źródło Agnieszka Maciąg
0 komentarze:
Prześlij komentarz