Jest już wiśniówka teraz będzie morelówka:)
500g świeżych moreli
300g cukru
kawałek (3-4cm) cynamonu
1 laska wanilii
300-350 ml czystej wódki
Zasypujemy cukrem, wkładamy wanilię , cynamon i zalewamy
wódką (owoce muszą być przykryte).
Zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3
tygodnie – codziennie potrząsając słój, aż rozpuści się cukier. Po 3 tygodniach
cedzimy nalewkę przez sito wyłożone gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Po
dwóch dniach ponownie cedzimy-najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Na
kolejny dzień jeśli zauważamy, że w nalewce pozostał jeszcze osad, cedzimy
ponownie. Odcedzoną nalewką napełniamy butelki- nasza morelówka powinna dojrzeć
w ciągu miesiąca. Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych.
źródło ,, Przetwory i nalewki"
źródło ,, Przetwory i nalewki"
2 komentarze:
Chętnie bym się za nią zabrała, tylko mam słaby dostęp do moreli. Ciekawe czy brzoskwinie by się nadały?
E.
Brzoskwinie również się nadadzą:) taka nalewka dojrzewa 3 miesiące:) jednak ja jeszcze tego nie próbowałam:) LISEK
Prześlij komentarz