Składniki na
tortownicę o średnicy 15 cm:
· 0,5 kg sera
na serniki - z wiaderka
· 4 jajka
· 1 szklanka
cukru pudru różanego
· 100 ml
śmietanki 30 % lub 36
· 2 łyżki mąki
pszennej
· świeże
maliny
Przygotowanie:
· spód tortownicy wyłożyć papierem
· piekarnik nagrzać do 175 stopni
· do misy miksera dodać ser, cukier, mąkę, śmietankę i
dokładnie zmiksować
· wbijać po 1 jajku, każde miksując około 1 minuty
· przelać do formy i piec w 175 stopniach około 15
minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 godzinę i 45
minut
· wyłączyć piekarnik, studzić jeszcze przy uchylonych
drzwiczkach około 15-20 minut, następnie zostawić do całkowitego wystgnięcia na
blacie, wstawić na całą noc do lodówki
· udekorować świeżymi malinami i miętą tuż przed
pdoaniem, delikatnie posypać z wierzchu różanym pudrem
Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Twory Przetwory J Dziękuję I pozdrawiam
EweJ
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
0 komentarze:
Prześlij komentarz