NAJNOWSZE POSTY

Dżem z dyni i jabłek

Czas zacząć dyniowe szaleństwo! Dzisiaj dżem z dyni i jabłek przepisu mojej mamy:) Zajadałam się nim całe studia...to były czasy:)...Pozdrawiam koleżankę z pietra w akademiku Dorotka Zięba Rządca..

Składniki:

½ kg dyni (waga po obraniu),
½ kg jabłek (waga po obraniu), 
½ szklanki cukru, 
1 cytryna, 
szczypta cynamonu. 

Sposób wykonania:

 Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml dżemu. Smacznego... lisek:)

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablek
Copyright © Smaczny.pl

5 komentarze:

Pycha, dziś robię :)

psssk pisze...

Dziś wypróbowałam :) Mmmmm rewelacja na jesienne dni! Dziękuję:)

Unknown pisze...

polecamy sie:) prosze nas polubic na fb:)))

Anonimowy pisze...

Ja wczoraj robiłam dynie na Halloween i zostało mi masę miąższu. Nie przepadamy za tym, więc szukałam kompromisu dżemerowego ;) Ogromnie się ucieszyłam na ten przepis, bo nie ma w nim imbiru.... Dziś robię dżemy wg Twojego przepisu... :)

Unknown pisze...

bardzo sie ciesze;)