Składniki:
½ kg dyni (waga po obraniu),
½ kg jabłek (waga po obraniu),
½ szklanki cukru,
1 cytryna,
szczypta cynamonu.
Sposób wykonania:
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml dżemu. Smacznego... lisek:)
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablek
Copyright © Smaczny.pl
5 komentarze:
Pycha, dziś robię :)
Dziś wypróbowałam :) Mmmmm rewelacja na jesienne dni! Dziękuję:)
polecamy sie:) prosze nas polubic na fb:)))
Ja wczoraj robiłam dynie na Halloween i zostało mi masę miąższu. Nie przepadamy za tym, więc szukałam kompromisu dżemerowego ;) Ogromnie się ucieszyłam na ten przepis, bo nie ma w nim imbiru.... Dziś robię dżemy wg Twojego przepisu... :)
bardzo sie ciesze;)
Prześlij komentarz