Składniki;
- 250 g masła,
- 150 g mąki,
- 220 g płynnego miodu,
- 150 g mielonych orzechów laskowych,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki 36 %,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie;
- ucieramy masło w mikserze,
- dodajemy miód, a następnie po jednym jajku,
- w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia,
- suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy,
- przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia,
- nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka
- studzimy,
- przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał,
- dekorujemy kremem i orzechami ciasto...smacznego
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
1 komentarze:
Proszę jeszcze o bannerek do orzechowej akcji, jeśli chcesz w niej wziąć udział :)
Prześlij komentarz