Ciekawe połączenie kokosu z suszonymi śliwkami na kruchym
spodzie i z apetyczną pianką na wierzchu.
Składniki;
- 2,5 szkl mąki,
- 0,5 szkl cukru pudru,
- kostka margaryna,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 żółtka
Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce.
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 szklanki mleka,
- 200 g śliwki suszone kalifornijskie
- 0,5 kostki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 4 białka
Wiórki kokosowe ,
gotować w mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić.
Śliwki suszone kalifornijskie , drobno pokroić.
Wylepić ciastem dno foremki i wstawić do nagrzanego
piekarnika, podpiec ok 15 min. W tym czasie przygotować masło i
utrzeć, stopniowo dodając kokos. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Połowę
piany dodać do masy kokosowej, wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć śliwki, masę kokosową i
pozostałe białka. Piec 40 minut w 180
stopniach lub do zrumienienia białek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz