Dziś jedna z
wariacji na temat pasztetu sojowego ;)
Składniki:
- 450g suchych ziaren soi
- główka kapusty
- 2 cebule
- 1 marchew
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
- kminek mielony
- pestki dyni i słonecznika
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować .
- Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze).
- Cebulkę zeszklić na oliwie.
- Warzywa ostudzić i przepuścić przez maszynkę.
- Wymieszać z jajkiem, płatkami owsianymi, przyprawami.
- Masę wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy na pasztet.
- Wyrównać wierzch i posypać pestkami dyni i słonecznika.
- Piec ok 1 godz w temperaturze 180 stopni.
- Podawać na ciepło lub zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz