Składniki;
- 50 dkg mąki,
- 4 żółtka,
- 8 dkg masła,
- 1 szklanka śmietany,
- szczypta proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania,
Wykonanie;
Na stolnicę przesiać mąkę, sól, dodać żółtka oraz śmietanę i masło. Szybko zagnieść ciasto.Wybić je chwilę tłuczkiem i schłodzić w lodówce.Gdyby ciasto wyszło za luźne , to dosypać niewielką ilość mąki. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na cienkie paski. W każdym zrobić nacięcie i formować faworki. Rozgrzać olej i partiami smażyć faworki na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz