"Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym"
Składniki:
- szczupak świeży lub mrożony
- przyprawa do ryb
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa lub olej
- mąka pszenna
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki do sosów
- koperek
Wykonanie:
Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka nie zważyła. W wersji obiadowej można podać z ryżem i buraczkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz