Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej. Smakiem przypomina ryż, a wyglądem kaszę pęczak. Zawiera dużo białka, ma niski indeks glikemiczny i daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką jest to, że jest jedną z najstarszych kasz, ale w Polsce dopiero wkracza do kuchni i jest trudno dostępna. Znajdziecie ją w sklepach ze zdrową żywnością lub u naszego ulubionego sprzedawcy...skworcu.pl
Składniki ;
na kotlety (10 sztuk)
- 1 szklanka grochu
- 2szklanki wody lub nieco więcej
- 1 łyżeczka wegety
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, cząber
- 1 cebula
- 1 jajko
- koperek lub pietruszka
- 1 czerstwa kajzerka
- bułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana
- oliwa lub olej do smażenia
- pieprz, sól
Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego.
Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego!!!
1 komentarze:
Bez mąki w kotletach ani rusz
Prześlij komentarz