Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano, sól, pieprz
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- ok 1 szkl mąki
- szpinak mrożony rozdrobniony
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Pomidory gotować w bulionie do momentu rozgotowania, dodać przecier, przyprawy (można zmiksować). Na patelnię wrzucić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażać do miękkości. Do głębokiej miseczki rozbić jajko, dodawać stopniowo mąkę i łączyć składniki na gładką masę za pomocą widelca, na końcu dodać ostudzony szpinak. Tak przygotowaną masę nakładamy na łyżkę i wkładamy na wrzącą zupę. Kluseczka powinna od razu odlepić się od łyżki, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy i od razu podajemy. Smacznego!!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz